שיניים הם מיבנים קשיחים עשויים מינרל מסוג סידן, המצויים בפה.
השיניים משמשות את האדם בעיקר כדי לחתוך מזון, לטחון וללעוס אותו, בשלב
הראשון של תהליך העיכול.שלב זה בתהליך עיבוד המזון מאפשר לאנזימים
ולחומרים נוספים המשתחררים בחלל הפה להתחיל בפירוק המזון. לשיניים תפקיד
גם בפעולת הדיבור (לצד השפתיים והלשון) והן מסייעות בהפקת העיצורים השורקים,
על ידי שליטה על זרימת האוויר בפה. בנוסף, מספקות השיניים תמיכה מבנית לעצמות
ולשרירי הפנים, והן אף תורמות לעיצוב החיוך האנושי. כיוון שכך, האדם מייחס
חשיבות אסתטית מרובה למערכת שיניים (משנן) תקינה.
מבנה שיני האדם
השיניים בנויות משלושה סוגים של רקמה קשה: אמייל, דנטין ומלט השן, וכן
מרקמה רכה (מוך השן) הממלאת את חלל השן.
1. אמייל (enamel), חומר השכבה החיצונית של השן, הוא החומר הקשיח ביותר
בגוף האדם. שכבת האמייל ממוקמת מעל קו החניכיים ומגינה על השכבות הפנימיות של השן מגירויים חיצוניים ומחיידקים, וכן משינויים בטמפרטורה של המזון המוכנס לפה. עוביה (בשיני אדם) כ-1.5 מ"מ.
2. דנטין (dentine), חומר השכבה הפנימית מתחת לאמייל , הוא חומר מינרלי קשיח הדומה במבנהו ליתר עצמות הגוף. הדנטין עוטף את שכבת מוך השן ומגן עליה.
3. מוך השן (pulp), השכבה המהווה את ליבת השן, מכילה כלי דם הנושאים חמצן וחומרים המזינים את השן, וכן עצבים המעבירים תחושות כגון כאב וטמפרטורה אל מערכת העצבים המרכזית.
4. מלט השן (cementum), שכבה חיצונית דקה המצפה את שורשי השיניים שמצויים בתוך עצם הלסת. בדומה לדנטין, עשויה חומר דמוי עצם ומעגנת את שורש השן לעצמות הלסת.החלק הגלוי של השן נקרא כותרת (crown). בחלק העליון של הכותרת מצויות תלוליות, שהן הבליטות המסייעות ללעיסה ולטחינה של המזון. החלק החבוי של השן קרוי שורש השן (root), והוא נמצא מתחת לרקמת החניכיים ובתוך עצם הלסת. הרצועה של סיבי השן (periodontal ligament) מעגנת את השן למקומה; היא מורכבת מסיבים אלסטיים דקים, המחברים בין מלט השן (המצפה את שורש השן) לבין עצם הלסת (הקרויה מכתשית).
מערכת שיני האדם
בחלל הפה של אדם בוגר מערכת של 32 שיניים, המסודרות על שתי הלסתות. המערכת בכללותה נקראת מִשנָן (dentition). משנן תקין כולל 16 שיניים בלסת העליונה ו-16 שיניים בלסת התחתונה, ושתי הלסתות פועלות יחד ובתיאום לצורך לעיסת המזון. השיניים המצויות בצד הימני של כל אחת משתי הלסתות סימטריות לשיניים שבצד השמאלי של הלסתות. כל זוג שיניים סימטריות למרכז הפה נקרא סט (מערכת) שיניים.שיני האדם שונות זו מזו בגודלן, בצורתן ובתפקידן. חלק מהשיניים נועדו לחיתוך המזון ולקריעתו, ואילו שיניים אחרות נועדו לטחינת המזון וללעיסתו לאחר שנחתך. לעומת זאת, לחלק מבעלי החיים מערכת שיניים שבה כל השיניים זהות, הן מבחינת הגודל והן מבחינת הצורה; הן גם מבצעות את אותה הפעולה.במערכת השיניים של אדם בוגר ארבעה סוגי שיניים: שיניים חותכות, ניבים, מלתעות ושיניים טוחנות, וכאמור, לכל סוג - גודל, צורה ותפקיד שונה. שמונה השיניים החותכות (incisors), ממוקמות בקדמת הפה; ארבע בלסת העליונה וארבע בלסת התחתונה. לשיניים החותכות קצה חד המשמש לחיתוך המזון. על שתי הלסתות, מימין ומשמאל לשיניים החותכות, ממוקמים הניבים (cuspids, ארבעה בסך הכול ); תפקידם העיקרי לקרוע את המזון. מאחורי הניבים מצויות המלתעות (premolars), שיניים שטוחות בעלי קצוות חדים ובולטים, הטוחנות ומועכות את המזון. בכל לסת שתי מערכות, ובסך הכול שמונה מלתעות. אחרי המלתעות ממוקמות השיניים הטוחנות (molars), שמבצעות את פעולת הלעיסה הנמרצת ביותר. קיימות שלוש מערכות של שיניים טוחנות בכל לסת (טוחנת ראשונה, שנייה ושלישית) - 12 שיניים בסך הכל.השיניים הטוחנות האחרונות, המשתייכות למערכת השלישית, קרויות גם שיני בינה (wisdom teeth). שיניים אלו התפתחו בפה האדם לפני אלפי שנים, כאשר מזונו של המין האנושי היה מורכב מחומרי מזון גולמיים ולא מעובדים (כגון בשר נא), אשר חייבו טחינה ולעיסה מרובה. עם התפתחותו האבולוציונית של האדם התקצרה הלסת באורכה, ולכן, במקרים רבים, לא נותר די מקום לבקיעתן של שיני הבינה. כאשר שיני הבינה בוקעות הן גורמות ללחץ על יתר השיניים ועלולות אף להביא לידי דלקות ומכאובים. במקרים אלה, יש שנאלצים לעקור אותן.האנטומאים ורופאי השיניים נוהגים לציין את השיניים במספרים: 1 היא שן הבינה העליונה הימנית, וממנה נמשכת הספירה שמאלה (לדוגמה, 6 הוא מספרו של הניב העליון הימני) עד 16, שן הבינה העליונה השמאלית; 17 היא שן הבינה התחתונה השמאלית, והספירה נמשכת עד 32, שן הבינה התחתונה הימנית.
התפתחות שיני האדם
במהלך חייו מפתח האדם שתי מערכות שיניים. הראשונה, מערכת שיניים נשירה הכוללת 20 שיניים קטנות, הידועות בשם שיני חלב. השיניים הנשירות מתחילות להתפתח עוד במהלך ההריון (החל מכחודשיים מיום העיבור), ובוקעות את קו החניכיים כאשר התינוק בן כשישה עד שבעה חודשים. לעיתים רחוקות נולד תינוק עם שן אחת או שתיים הבולטות מקו החניכיים; שיניים אלו קרויות שיני לידה (natal teeth). בגיל שש בקירוב, מתחילה לבקוע מערכת השיניים הקבועה של האדם, שיש המכנים אותן "שיני בשר". מערכת שיניים זו מחליפה בסופו של דבר את השיניים הנשירות. רקמות השן מתפתחות בהדרגה. עוד ברחם נוצרת רקמת הדנטין הקשה (של שיני החלב). לאחר הלידה מתפתחת רקמת האמייל. תחילה מושלם האמייל בשיניים הקדמיות (כחודש לאחר הלידה), ולבסוף מושלם האמייל של השיניים הטוחנות (בגיל 13 - 19 חודשים בקירוב). השלב האחרון בהתפתחות השיניים הוא השלמת מבנה השורשים - תהליך איטי הנמשך עד גיל שלוש ואף מעבר מכך. בגיל שש בקירוב בוקעות השיניים הקבועות הראשונות. חלק מהשיניים בוקעות במקום שלא היו בו שיני חלב, ויש מהן שמחליפות במקומן את שיני החלב. בתהליך הבקיעה של שן המחליפה שן נשירה, נספגים השורשים של שיני החלב בהדרגה בלסת, והשיניים הקבועות מתחילות להידחק ממקומן בלסת לעבר חלל הפה, עד שהן מחליפות את השיניים הנשירות. אורכו של שלב התפתחותי זה כשמונה שנים, ובסופו לא נותרות עוד שיני חלב, ושיני הבשר הקבועות מחליפות אותן (במהלך תקופה זו משתנה ומתעצב כל חלל הפה - מצורתו הילדותית לצורתו הבוגרת והמובהקת). בגיל 6 - 9 שנים בוקעים השיניים החותכות, הניבים והמלתעות. בגיל 10 - 12 שנים בוקעות השיניים הטוחנות הראשונות, בגיל 13 בקירוב בוקע מערך הטוחנות השני ובגיל 18 - 21 בוקעות בדרך כלל שיני הבינה. לאחר פרק זמן מסוים שבו נוכחת השן בחלל הפה, מושלם ונסגר חוד שורש השן (קצה השורש), ובקיעתה נפסקת.
מחלות וליקויים בשיני האדם
מחלות שיניים וליקויים הקשורים לתחום מטופלים הן באמצעות רפואה מונעת והן על ידי התערבות טיפולית; זו נעשית על ידי רופאי שיניים ,שינניות וכו'. בין מחלות השיניים הנפוצות:1)ריקבון של השיניים(פלאק) -שכבה שנוצרת על-פני השן, במיוחד בצוואר השן, המורכבת מחיידקים בתוך חומר אורגני שמקורו בשאריות מזון (מצע סוכרי-אחד המרכיבים הנפוצים במזוננו) ורוק. בתנאים מסוימים הרובד (חומצה הרסנית התוקפת ומאכלת את שכבת האמייל) יכול לגרום דלקת חניכיים, מחלת מיסב השן או עששת (חור בשן). שמירה על היגיינה של הפה עשויה למנוע או לעכב יצירת רובד.2)עששת (חורים) וריקבון מוחלט בשן - נגרמים על ידי חיידקים גורמי עששת המנצלים סוכרים ליצירת חומצה הפוגעת במבנה גבישי השן( דה-מינרליזציה -Demineralization). מרבית החורים נוצרים בחריצים העמוקים המצויים על משטח הלעיסה של השיניים הטוחנות . רה-מינרליזציה (Remineralization)- לרוק תפקיד מכריע בסתירתן של החומצות. בעזרת חומרים בסיסיים מצליח הרוק, בתהליך אטי, לעצור את המשך פירוק פני שטח השיניים. כאשר הרוק שוטף את פני השטח של הזגוגית ונוצרת סתירה מוחלטת של חומציות הרובד, מתחיל תהליך של היצמדות מינרלים הבונים את הזגוגית מחדש .3)מחלות החניכיים - נחלקות לשני סוגים: דלקת חניכיים (gingivitis) - גורמת לאדמומיות ולנפיחות באזור החניכיים וכן לדימומים. הדלקת ניתנת למניעה ולטיפול על ידי היגיינה נכונה של הפה וטיפול נאות בשיניים. אם לא מטופלת עלולה להפוך לדלקת בסיבי השן (periodontitis), זו נגרמת על ידי חיידקים התוקפים את מנגנון האחיזה של השן, וכתוצאה ממנה נספגת עצם הלסת התומכת בשיניים (העצם המכתשית). הטיפול בדלקת בסיבי השן יכול להיות מבוסס על טיפול תרופתי, ניקוי עמוק של החניכיים או התערבות ניתוחית, הכוללת הסרה של החלק המודלק של חניכיים.4)פגם בסידור השיניים (הפרעת סגר השיניים)- עלול לגרום להפרעות תפקודיות המקשות על היגיינת השיניים, לשיבוש בפעולת הלעיסה ולהפרעה אסתטית. תופעה זו מתרחשת בדרך כלל כאשר אחת הלסתות (או שתיהן) קטנות מלהכיל את כל השיניים ונוצרת צפיפות יתר. במצב זה נלחצות חלק מן השיניים אחת אל השנייה, או דוחפות אחת את השנייה. כתוצאה מכך מתעוות מנח השיניים על החניכיים וניקוי השיניים הופך קשה יותר, מה שעלול לגרום למחלות שונות, דוגמת עששת ומחלות חניכיים.על פי רוב מופיעים הפגמים ביישור השיניים בגילאים 6 - 12 שנים, בעת שהשיניים הקבועות מתחילות לבקוע.
טיפולי שיניים ותחזוקה
מניעה- הקפדה על היגיינת הפה מסייעת להפחית את הסיכון לעששת ודלקות חניכיים.תזונה נכונה - תורמת מאוד לבריאות הפה. תזונה המבוססת על מאכלים עתירי פחמימות בלבד מעלה את רמת הסיכון לעששת. רמת הסיכון גבוהה ביותר כאשר מדובר במזונות דביקים כגון לחם לבן, וסוכריות טופי המזיקים יותר לשיניים. בנוסף, גורם חשוב מאוד הנו תדירות צריכת פחמימות לאורך היום.שניים מטיפולי המנע להפחתת הסיכוי לעששת הם איטום חרירים - איטום חריצי השיניים באמצעות מריחת ציפוי פלסטי על משטח הלעיסה של השן, ומתן פלואוריד - מינרל המעשיר ומחזק את שכבת האמייל. במדינות רבות (בהן ישראל) מוסף הפלואוריד כדרך קבע למי השתייה, ולמהלך זה נודעה השפעה על הפחתת העששת בקרב האוכלוסייה (הפלואוריד נמנה גם עם מרכיבי משחת השיניים).
צחצוח נכון :
צחצוח שיניים נעשה בעיקר על שלושה מתוך חמשת משטחי השיניים: משטח השן הפונה ללחי או לשפה, המשטח הלעיסי והמשטח הפונה לחיך או ללשון. הצחצוח צריך להיות עדין על מנת להמנע מפגיעה ברקמות החניכיים והשיניים. הניחו את המברשת על קו המפגש בין החניכיים לשיניים כאשר סיבי המברשת מוטים בזווית של 45 מעלות לכיוון החניכיים. על הצחצוח להיות עדין בעזרת תנועות קצרות ורכות.
הצחצוח מבוצע על קבוצה של 2-3 שיניים בו זמנית בתנועות הלוך חזור. לאחר 8 פעמים של תנועת הלוך חזור עוברים לקבוצת השיניים הבאה וכן הלאה על גבי שלושת משטחי השיניים בלסת העליונה ואח”כ התחתונה.
בעת ניקוי המשטח הפנימי של השיניים הקדמיות יש להטות את המברשת בצורה אנכית ולבצע תנועות עדינות לכיוון החניכיים וחזור. חזרו על פעולה זו מול כל שן בנפרד.
לאחר מכן, מבוצעת תנועה של סיבי המברשת מאזור החניכיים והחוצה לכיוון הלעיסי של השיניים. הקפידו להגיע עם המברשת גם לאיזור שיני הבינה.
שתל דנטלי - בורג או צילינדר העשוי מטיטניום ומהווה תחליף לשורש השן. השתל נקלט על ידי העצם ומאפשר לעגן אליו כתר, גשר או מַחְברים לשיניים תותבות כדי לשפר את האחיזה ואת היציבות שלהם. השתלים מסייעים בשחזור שיניים חסרות, החל בשן בודדת וכלה בשיקום לסת שלמה, והתהליך בנוי מכמה שלבים.
כתר - כתר השן (או כותרת השן) הוא החלק בשן אשר אותו ניתן לראות. זהו החלק המכוסה אמייל והבולט מהחניכיים.כתר הנו שמו של תחליף מלאכותי לכותרת הטבעית. כתר מותקן בדרך כלל במקרה של נזק חמור לשן. כתרים מלאכותיים עשויים בדרך כלל מסגסוגת מתכתית שעליה מאוחה חרסינה בגוון מתאים לשיניים השכנות.
תותבות - קיימים שני סוגי תותבות: תותבות חלקיות ותותבות שלמות. את שני הסוגים מייצרים במעבדת שיניים על-סמך תבנית (או מִטבע) של פיך המוטבעת במנשא אקריל.תותבת חלקית נקראת גם "תותבת חלקית נשלפת". היא מורכבת משן תותבת אחת או יותר, ומוחזקת במקומה על-ידי תפסנים המוצמדים לשיניים הסמוכות. ניתן להוציא את התותבת לבד לשם ניקוי ולמשך הלילה. משתמשים בתותבת חלקית כאשר השיניים הסמוכות אינן חזקות מספיק לתמיכה בגשר, או כאשר חסרות יותר משיניים אחדות. תותבת שלמה נקראת גם "שיניים תותבות". משתמשים בה כאשר כל השיניים הטבעיות חסרות.
ישור שיניים - במהלך תחלופת שיני החלב (הנשירות) בשיניים קבועות אצל ילדים, מתגלים לעיתים ליקויי סגר ויחסים לא תקינים בין הלסתות. כאשר השיניים בולטות, מסובבות, בהטיה או מחוץ לקשת השיניים, או כשיש צפיפות או מרווחים בין השיניים וכשהיחסים הסיגריים בין השיניים ויחסי לסתות אינם תקינים, נדרש טיפול אורתודנטי ליישור השיניים ולתיקון ליקויי הסגר ע"י פלטות ומכשירים פונקציונליים.
ניקוי שיניים (שיננית)- הסרת אבנית, כתמים ומשקעים (קשים ורכים) מעל ומתחת לחניכיים.טיפולים אלו מונעים דלקות חניכיים, הצטברות חיידקים, פגיעה בעצם התומכת בשן וריח רע מהפה.
מחלות חניכיים - ראה גם למעלה.
גשר - מורכב ממספר כתרים מחוברים. כאשר יש חוסר שן או שיניים המטרה של הגשר היא להשתמש בשיניים שסמוכות לאזור העקירה כעמודי תמיכה, בדומה לכל גשר בחיי היומיום. עמודי תמיכה אלו בעצם מאפשרים תמיכה והחזקה של כתר על גבי אזור ללא שיניים.כלומר על מנת לאפשר שימוש בשיניים סמוכות כעמודי תמיכה אלו, יש צורך בהכנתן או בהשחזתן לכתר. לפי הצורך מבצעים טיפול שורש בשיניים אלו.
טיפולי שיניים
סתימה רגילה - סתימה (שחזור) זהו תהליך שחזור השן לאחר הסרת חומר השן הנגוע בעששת. סתימה לבנה (חומר שרך מרוכב - קומפוזיט) הנה אסתטית יותר, מותאמת לצבע השן, דורשת טכניקה מיוחדת ותחזוקה בתדירות גבוהה יותר מאשר שחזור אמלגם. שחזורים מתכתיים (סתימות אמלגם), הינם בעלי שרידות גבוהה לאורך זמן אך אינם אסתטיים ודורשים הסרה נרחבת יותר של חומר שן. כיום חוזקם של החומרים המרוכבים (המשמשים לשחזורים הלבנים)
משופר והאסתטיקה טובה יותר.
טיפול שורש - טיפול שורש הוא טיפול שנעשה בשן שהעששת שבה עברה את הזגוגית ושכבת
הדנטין של השן והגיעה למוך השן.טיפול שורש מבצעים כאשר יש תהליך של דלקת לא הפיכה
בשן או כאשר עקב חבלה נחשף מוך השן לזיהום. התרבות חיידקים במוך העצם גורמת לכאבים
עזים,לדלקת ולזיהום שעלול להגיע אל העצם שבה קבועה השן.השלבים העיקריים בטיפול השורש
הם:פתיחת השן וסילוק העששת.סילוק רקמת מוך השן, ניקוי תעלות השורש.מילוי השן בחומר
מיוחד(גוטה פרקה) וסתימתה.הטיפול יכול להיות מורכב מסדרת טיפולים העשויים לכלול מבנה
וכתר על גבי השן המדוברת לפי הצורך.
טיפול שורש נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית,אך לעיתים ניתן לבצעו ללא אלחוש מקומי - כאשר השן איבדה את החיות שלה.לפני טיפול שורש חובה לעשות צילום רנטגן כדי לוודא את מצבה של השן,ולאבחן את המחלה בשן (דלקת מוך השן,מורסה סב חודית וכד'). במהלך הטיפול מקובל לערוך צילומים נוספים, כדי לוודא את אורך תעלות השורש. לאחר ניקוי תעלות השורש דוחסים לתעלות חומר סתימה מיוחד (גוטה פרקה) שתפקידו למנוע חדירת חיידקים והתרבותם באזור זה, דבר שעלול לגרום לדלקת בעצם, ולבסוף מבצעים סתימה רגילה בכותרת השן. מכיוון ששן שעברה טיפול שורש עלולה להיות חלשה יותר עקב הנזק העששתי או החבלה שעברה, ולכן מועדת להשבר, מומלץ פעמים רבות להשלים את הכותרת על ידי מבנה באמצעות הכנסת בורג או יתד יצוקה לאחת מתעלות השורש, ולבנות מעליו כתר.טיפול שורש עשוי להתבצע במספר פגישות. ישנם מקרים בהם אפשר לבצע את טיפול השורש במפגש אחד. במיוחד הדבר אמור במקרים בהם השן לא הייתה נמקית בתחילת הטיפול או כאשר אין סימנים לדלקת ברקמה הסב-חודית. לעתים יש לפצל את הטיפול למספר פגישות, שבהם בפגישה הראשונה נעשה סילוק רקמת המוך וניקוי תעלות השורש, ולאחר מכן חבישה (מילוי תעלות השורש) בחומר חיטוי כדוגמת מימת הסידן (calcium hydroxide) וסתימה זמנית, ובטיפול שלאחר מכן מבוצע מילוי תעלות השורש בחומר המילוי. בדרך כלל מקובל לשים סתימה זמנית, ולשקם את השן באופן קבוע רק לאחר שוך הכאב והנפיחות העלולים להתרחש בעקבות טיפול השורש. כאשר בשן שטופלה היו כאבים קודם לטיפול הסיכוי לכאבים או רגישות באזור השן עולה. ישנה חשיבות מיוחדת לשיקום השן לאחר טיפול השורש. שיקום השן, באמצעות מבנה, עם או בלי כתר, מגן על השן מפני עששת. שיקום השן באמצעות כתר מוסיף הגנה מפני עששת וכן מפני שבירה של קיר שן, שנותר ללא תמיכה בעקבות הטיפול. עששת הינה הגורם הראשי לצורך בעקירת שיניים לאחר טיפולי שורש.











שיניים
PR / T 123.456.7890 / F 123.456.7899 / info@mysite.com