top of page

תסמונת המעי הרגיז - (Irritable Bowel Syndrome (IBS

 

כמעט כל אדם חמישי (20%) סובל מתסמונת המעי הרגיז והבעיה הזאת צפויה ללוות אותו (ובדרך כלל אותה) לכל החיים.

 

תסמונת המעי הרגיז מאופיינת בתחושות שונות במערכת העיכול ובהן: אי־נעימות, תפיחות בבטן, עצירות ושלשולים. המאפיינים הרבים נובעים מכך שהתסמונת מורכבת ממגוון תסמינים הקשורים לתפקוד לא תקין של מערכת העיכול.

לכל חולה יש תסמינים שונים של המחלה, וההתבטאות של המחלה איננה בהכרח אחידה. האבחנה נעשית בעיקר על דרך השלילה של מחלות אחרות במערכת העיכול. קיימים טיפולים שונים שמקלים על הסבל, אבל אין תרופת קסם או דרך לרפא את תפקוד המעי באופן סופי, ולמעשה מדובר במחלה כרונית שיש ללמוד לחיות איתה.

 

 

שכיחות תסמונת המעי הרגיז

תסמונת המעי הרגיז היא אחת ההפרעות הגסטרואנטרולוגיות (הקשורות למערכת העיכול) הנפוצות ביותר בהן נתקלים הרופאים. התסמונת אחראית ל־30 עד 50 אחוזים מהפניות לרופא מסיבות הקשורות להפרעות במעי. גורמים רפואיים בארצות הברית מעריכים, שכ־35 מיליון אמריקנים סובלים מתסמונת המעי הרגיז. על־פי אותן הערכות, 20 אחוזים מהאנשים סובלים מתסמונת המעי הרגיז, אך רק רבע עד שליש מהם פונים לבקש עזרה רפואית.

נשים סובלות מהמחלה בשכיחות גבוהה יותר מגברים. הופעת התסמינים מתחילה כבר בגיל ההתבגרות ואולי אף לפני כן. ככל שמתבגרים ומזדקנים, התסמינים נוטים להיות קלים יותר והופעה ראשונית בגיל מבוגר נדירה ביותר.

 

גורמי התסמונת

עדיין לא יודעים בוודאות מהי הסיבה לתסמונת המעי הרגיז. עם זאת, ברור כי מדובר בהפרעה לתנועתיות התקינה של המעי, ויש  מספר השערות לגבי הסיבות לכך:

• ליקוי בעצבוב של המעי.

• ליקוי בתפקוד השרירים החלקים שבדפנות המעי.

• גורמים הורמונליים. השערה זו נסמכת על כך  שההפרעות נפוצות יותר בקרב נשים ובעיקר בזמן המחזור החודשי.

מצבי לחץ למיניהם ומאכלים מסוימים עשויים לסייע להתפתחות התסמונת. בין המאכלים הללו  שוקולד, חלב (בחלק מן המקרים החולים סובלים מרגישות לסוכר החלב בעת ובעונה אחת) ואלכוהול. גם מחלות שלשוליות זיהומיות או דלקתיות אחרות עלולות להוות זרז להופעת התסמינים.

 

נזק בריאותי כתוצאה מתסמונת המעי הרגיז

התסמונת אינה כרוכה בנזק קבוע למעי ואינה גורמת להופעה של דימום ממערכת העיכול או לעלייה בשכיחות של גידולים במערכת העיכול.כאשר בודקים את המבנה של רקמות המעי במיקרוסקופ, לא מצליחים לזהות כל הפרעה במבנה הרקמה והתאים.

התסמינים הנפוצים

• התכווצויות וכאבי בטן הפוחתים בדרך־כלל לאחר יציאה.

• תחושת נפיחות בבטן.

• שלשול או עצירות לסרוגין . בלילה בדרך כלל אין שלשולים. לעתים מופיעים שלשול ויציאה תקינה או קשה באותו היום ובאותה יציאה עצמה.

• ריר בצואה.

• שינוי במרקם הצואה.

• גזים מרובים.

• גיהוקים מרובים.

• תחושת חוסר ריקון לאחר יציאה.

• בחילות וחוסר תאבון.

• דיכאון וחרדה בדרגות חומרה שונות.

• מאמץ בעת הפרשת צואה.

• תחושת דחיפות לתת צואה.

אם התסמינים הנ"ל מתקיימים לפחות שלושה חודשים, מדובר בתסמונת המעי הרגיז שהיא הפרעה כרונית.

 

עליות וירידות בתסמונת

ייתכנו תקופות בהן עוצמת התסמינים גבוהה ואיכות החיים נפגעת.בד בבד ייתכנו גם תקופות בהן עוצמת התסמינים נמוכה ותדירות הופעתם נמוכה. 

החולים בתסמונת המעי הרגיז מוצאים לעתים קרובות שעוצמת התסמינים נוטה להחמיר בעת לחץ נפשי.עם זאת מתח נפשי, גם אם הוא מחמיר את התסמינים, איננו גורם להם.

 

אבחנה

האבחנה מתבצעת על דרך השלילה ולצורך כך יש לשלול חשדות למחלות ובעיות אחרות במערכת העיכול:יש לבצע בדיקות דם כולל ספירת דם, אלקטרוליטים, סוכר, תפקודי כבד, תפקודי כליה, תפקוד בלוטת המגן, שקיעת דם ותרביות צואה על מנת לשלול קיומן של בעיות אחרות הגורמות לכאבי בטן או שלשולים.גם מחלות מעי דלקתיות יכולות להתאפיין בשלשולים ממושכים ומאופיינות בין היתר בשקיעת דם מוחשת.

מחלה נוספת הגורמת לשלשולים ממושכים היא צליאק, ניתן לשלול מחלה זו על ידי בדיקת נוגדנים בדם לצליאק.

סימן חשוב לשלילת מצבים אחרים מלבד תסמונת המעי הרגיז הוא המשקל. בתסמונת המעי הרגיז המשקל שמור, ואילו במחלות אחרות של מערכת העיכול תיתכן ירידה במשקל. לעתים, במחלות אחרות במערכת העיכול (ולא בתסמונת המעי הרגיז), קיימת גם  תת־ספיגה הגורמת לחסר של ויטמינים וברזל.

מצב שכיח נוסף שיכול לגרום לתסמינים אלו ואף להתקיים בו־בזמן עם תסמונת המעי הרגיז, הוא אי־סבילות ללקטאז. מדובר באנזים במעי הדק, שתפקידו לפרק את הסוכר שבמוצרי החלב ולסייע בספיגתו. מחסור חלקי באנזים זה עלול לגרום לתסמינים דומים לאלו של תסמונת המעי הרגיז, כגון כאב בטן, גזים או שלשול. לכן כחלק מהטיפול והתהליך האבחנתי מציעים להימנע לתקופה מסוימת ממאכלי חלב, כדי לראות אם יש שיפור.

אם קיים חשד למחלות חמורות במערכת העיכול - כמו  קרוהן, קוליטיס כיבית וסרטן המעי הגס - ניתן לבצע גם בדיקות הדמייה שונות של מערכת העיכול והבטן ובהן: סיגמואידוסקופיה, קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה. מדובר בבדיקות המאפשרות הסתכלות ישירה אל תוך המעי. הבדיקות מתבצעת באמצעות אנדוסקופ - צינור דק וגמיש הבנוי מסיבי זכוכית ומסביבו מעטה פלסטי. 

 

טיפול בתסמונת המעי הרגיז

שינויים פשוטים בתזונה ובאורח החיים עשויים להקל באופן משמעותי על  תסמיני המחלה. חשוב לא להתייאש אם ההקלה אינה מיידית, שכן הופעתה לרב הדרגתית.יש לנסות ולהפחית עד כמה שאפשר בשתיית אלכוהול, אכילת שוקולד, שתית משקאות המכילים קפאין, ממתיקים מלאכותיים כמו סורביטול ומניטול, ואכילת מזון מתובל.מומלץ לנסות להפסיק לשתות חלב ולאכול מוצרי חלב לתקופה מוגדרת, לאכול בצורה מסודרת (ארוחות קטנות לעתים קרובות) ולשתות כמויות גדולות של מים.כאשר התלונה העיקרית היא עצירות, כדאי לאכול מזון עשיר בסובין ולהרבות בשתיית מים.

 

איך מתגברים על כאבי הבטן?

להקלה על כאבי הבטן ניתן להשתמש במספר תכשירים ובהם: קולוטאל, נירבקסל, נוטנסיל וקלבטן. תכשירים אלו מרפים את השריר החלק במעי ועל ידי כך מקלים על ההתכווצויות וכאבי הבטן. תכשירים פרוביוטיים עשויים אף הם לעזור. מדובר בתכשירים המכילים כמויות גדולות מאוד (במיליונים) של חיידקים טובים, אשר דוחקים את החיידקים הרעים ומונעים ניצול של המזון על ידי החיידקים הרעים ויצירת גזים ונוזלים.

אם אחד מתסמיני התסמונת הוא דיכאון, אפשר ליטול תרופה נגד דיכאון, שעשויה לעזור גם למצב הנפשי וגם לתסמינים הפיזיים של התסמונת, כיוון שהן מעכבות את פעילות תאי העצב, השולטים במעיים. בין התרופות הללו: פרוזק, פקסט, לוסטרל ורסיטל.

 

הקלה גם בעזרת הרפואה המשלימה?

ביופידבק היא טכניקה המסייעת בהפחתת מתח השרירים והאטת קצב פעולת הלב במטרה להשיג הרפיה. לשם השגת השינוי הפזיולוגי, נעזרים בתחילה במכשיר הביופידבק, ועם הזמן הגוף לומד לחולל שינויים אלה באופן עצמאי.גם לנטורפתיה, שיאצו, היפנוזה, יוגה ומדיטציה יש מקום בטיפול בתסמונת זו.

נענע - הרתחה של צמח הנענע ושתייתו פעם -פעמיים ביום גם יכולה לעזור

תזמון הארוחות - לאכילה באמצע היום וכן הפסקת האכילה בשעה 8 בערב יש השפעה חיובית.

 

PR / T 123.456.7890 / F 123.456.7899 / info@mysite.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus
bottom of page